Eerste les voor de communicantjes van de Willibrordkerk

SONY DSCEerste Heilige Communie Voorbereiding 2015 in Kerkestein. Eerste bijeenkomst van de kinderen

Nadat eind januari de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie al van start ging met een  bijeenkomst voor de ouders van de communicanten, volgde zondag 15 februari de eerste les voor de kinderen zelf. Een groep van zo’n veertig 7/8-jarigen krijgt de komende weken van pastoraal werker Yuri Saris een  indruk van wat de Eerst Heilige Communie inhoudt. Geen kleine club om de aandacht van vast te moeten houden, maar zoals Yuri zelf al opmerkte, werd er vooralsnog goed geluisterd door de kinderen.

In de eerste les werd het belang van het hebben van een naam aan de orde gesteld. De mensen mochten van God alles op aarde een naam geven, want een wereld waarin geen namen bestaan, is een lege en verwarrende wereld, waarin je lastig kunt communiceren. Daarom gaven de mensen alle bomen, planten, dieren, dingen en mensen namen. Soms kun je uit een naam al meer informatie krijgen over dat waar je mee te maken hebt . De kinderen noemden bijvoorbeeld de naam van hun huisdier en Yuri probeerde te raden om wat voor dier het ging (zo is Blub al snel een vis en Pluisje een konijn).

Door namen leer je elkaar al iets meer kennen, dan voordat je elkaars naam weet, dus stellen de kinderen zich stuk voor stuk voor door hun naam te noemen. Er zijn een paar kinderen met dezelfde voornaam. Toch verschillen zij van elkaar, want zij hebben een andere achternaam, een andere familie, andere dingen waar zij goed in zijn, een ander uiterlijk, andere vrienden en tal van andere kenmerken die maken dat ieder mens uniek is.

Met die kennis alvast in de pocket , werd de eerste les afgesloten en vertrok de groep naar de kerk om het laatste deel van de mis bij te wonen.