Ga mee naar de WJD!

WJD-kWereldjongerendagen Krakau 2016

Na Buenos Aires, Santiago de Compostela, Czestochowa, Denver, Manilla, Parijs, Rome, Toronto, Keulen, Sydney, Madrid en Rio de Janeiro, vinden in juli 2016 de volgende Wereldjongerendagen plaats in Krakau.

Voor wie nog onbekend is met de Wereldjongerendagen een korte uitleg: in 1984 werden deze door paus Johannes Paulus II in het leven geroepen om jongeren een hart onder de riem te steken en te laten zien hoe belangrijk zij zijn voor de kerk en de wereld. Sindsdien wordt deze ontmoeting elke drie jaar georganiseerd. Hoewel het initiatief bij de katholieke kerk ligt, is de uitnodiging gericht tot alle jongeren van de wereld, ongeacht hun gelovige overtuiging. Door deze openheid zijn de Wereldjongerendagen uitgegroeid tot het grootste jongerenevenement ter wereld.

De WJD-reis van het Aartsbisdom Utrecht heet ‘Ontmoet Papa Wojtyla’ (‘Karol Wojtyla’ was de geboortenaam van paus Johannes Paulus II) en is bedoeld voor jongeren van 16 t/m 30 jaar uit ons bisdom. Utrechtse jongeren die eerder naar de WJD zijn geweest, weten dat deze bijzondere ervaring een leven lang meegaat: ze verdiepen hun geloof, smeden diepe vriendschappen en maken er samen met miljoenen andere jongeren en de paus een waar geloofsfeest van.

De reis

WJD-2Gedurende de reis willen we ontdekken wat het geloof voor de Poolse bevolking betekent en hoe de Polen hun geloof in het dagelijks leven vormgeven. We ontmoeten de lokale bevolking, bezoeken culturele bezienswaardigheden en ontmoeten bijzondere mensen met bijzondere verhalen. Natuurlijk brengen we ook een bezoek aan het indrukwekkende Auschwitz en is er vervolgens volop ruimte om onze ervaringen hierover te delen.

In het bisdom Opole verblijven we enkele dagen bij gastgezinnen. Daar vindt ook het voorprogramma plaats. Dit bestaat onder meer uit een bedevaartstocht, een concert, een familiedag met de gastgezinnen, veel ontmoetingen, geloofsverdieping en gezelligheid, zoals een gezamenlijk kampvuur met Poolse katholieke jongeren. Er is eveneens tijd ingeruimd voor diaconale acties bij de gemeenschap in Opole. Want geloven betekent óók de handen uit de mouwen steken.

Ieder land heeft zijn heilige plaatsen. In Polen bezoeken we de Zwarte Madonna van Czestochowa, de meest vereerde icoon van de katholieke gelovigen daar. Deze Maria-bedevaartplaats nodigt ons uit om tot bezinning te komen. Ook dat is een onmisbaar element van deze bijzondere WJD-reis.

Na het voorprogramma sluiten we ons als groep aan bij het hoofdprogramma in Krakau.

Wanneer én hoeveel?

De reis van het Aartsbisdom Utrecht vertrekt op zondag 17 juli 2016. Terugkomst in Nederland is op dinsdag 2 augustus 2016. De totale kosten zijn €650 all-in, dit is inclusief vervoer, maaltijden, overnachtingen en alle activiteiten. We gaan samen acties houden en fondsen werven om de kosten nog wat lager te maken.

Meld je aan!

In februari gaan we in de parochie beginnen met een maandelijkse voorbereiding. Dit is belangrijk om elkaar te leren kennen en om te gaan uitzien naar de ontmoeting in Polen. Als je mee wilt gaan, meld je dan aan bij Yuri Saris: saris@lichtvanchristus.nl