Kanselboodschap Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken 20 september over de zorg voor vluchtelingen

vluchtelingWe *) worden in Europa geconfronteerd met de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog. Pas nu realiseren we ons dat vluchtelingen van alle tijden zijn. Was het niet Abraham die het beloofde land moest verlaten wegens hongersnood? Nog beter bekend is het dat de broers van Jozef door hun Vader Jacob naar Egypte worden gestuurd om brood te kopen. Het resulteerde in een langdurig verblijf dat aanvankelijk gastvrij was en eindigde na de harde slavernij in de vlucht de woestijn in.

Eind vorig jaar waren er wereldwijd 60 miljoen mensen op de vlucht. Dat waren er ruim 8 miljoen meer dan in 2013. We kennen inmiddels allemaal de beelden uit Afrika en de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Europa lijkt een veilig gebied voor talloze vluchtelingen. Zij hebben huis en haard en dierbaren achter moeten laten om hun leven veilig te stellen en ze smeken ons nu om hulp.

Op de wens van enkele leden besloot de USRK in de laatste vergadering zijn hulp aan te bieden aan de gemeente Utrecht. Vanuit onze Christelijke overtuiging openen wij ons hart voor onze naaste. In Mattheus 25 geeft Jezus enkele voorbeelden wat we zouden kunnen doen.

Wat kunnen we doen?
-bidden voor deze mensen en voor alle vluchtelingen in onze wereld
-warme kleding brengen naar het Rode Kruis, Koningsweg 2
-een gastgezin zijn

Deze komende week zal de USRK in overleg met de gemeente Utrecht bepalen hoe de nood het beste gestructureerd kan worden.
Voor nu vragen we uw gebed voor hun nood en voor de hulp die wij willen bieden.

In Christus verbonden.
Henk Korff, voorzitter USRK

*) vorige week werd reeds in de r.k. parochies van ons land een kanselboodschap van de Nederlandse bisschoppen gehouden. En deze zondag 20 september werd in onze beide parochiekerken evenals elders een bijzondere deurcollecte gehouden ten behoeve van zorg voor vluchtelingen