De Willibrord-lezing op 7 november in Vleuten

Op 7 november, de gedenkdag van H. Willibrord, houdt Mgr. Dr. Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch, de Willibrord-lezing 2019 in de Willibrord kerk in Vleuten.

Sinds 2012 organiseren de parochie Licht van Christus en de PKN wijkgemeente Torenpleinkerk de Willibrordlezing. De heilige Willibrord bracht in de eerste helft van de 8e eeuw het Evangelie naar onze streken. Zijn naam is is sinds mensenheugenis verbonden met Vleuten Hij herinnert rooms-katholieken en protestanten in Nederland aan hun gezamenlijke oorsprong toen de kerk in ons land nog ongedeeld was. Het is daarom goed om hem samen te gedenken en vooral ons af te vragen wat zijn boodschap en zijn optreden voor ons kan betekenen in deze tijd en op de plaats waar wij wonen.

Afwisselend komen wij bij elkaar in de Willibrordkerk of Torenpleinkerk. Ieder jaar nodigen we een bekende spreker uit om een inleiding te verzorgen.

Eerdere inleiders waren: Kardinaal dr. W.J. Eijk, aartsbisschop van Utrecht, Frank Bosman theoloog en publicist, Antoine Bodar (priester en publicist), barones Hilde Kieboom (San Egidiobeweging), Stefan Sanders (o.a. maandelijks in Trouw), dr. Stefan Paas (hoogleraar missiologie, theoloog des Vaderlands 2018), ds. Jean Jacques Suurmond (publicist} en broeder Titus (monnik van Caldey Island)
Van de gast wordt verwacht dat hij of zij in de inleiding de vraagt stelt wat we van persoon en werk van Willibrord kunnen leren voor de verkondiging en verbreiding van het Evangelie in onze en in ons woonplaats, de stadswijk Leidsche Rijn/Vleuten-De Meern.

We zijn blij dat we mgr. dr. Gerard de Korte bereid hebben gevonden om dit jaar de Willibrordlezing te houden. Hij is een veelgevraagd spreker. Hij werd geboren in 1955, studeerde geschiedenis en theologie. In 1987 werd hij tot priester gewijd. Hij werkte lange tijd in de kathedraal van Utrecht en was tevens rector van het Ariënsconvict. In 1999 werd hij benoemd tot deken van Salland. In 2001 werd hij hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht en in 2008 bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Sinds 2016 is hij bisschop van het bisdom ’s-Hertogenbosch.

De titel van de lezing is: “Willibrord als onze gemeenschappelijke erflater: de toekomst van de oecumene

Deze bijzondere avond begint om 19.00 uur met het vieren van de vespers in de H. Willibrordkerk Pastoor Ohllaan 34 Vleuten. De inleiding begint om 19.30 uur