Loop mee met De Stille Omgang in Amsterdam 21 maart

Loop je dit jaar, in de nacht van zaterdag 21 maart op zondag 22 maart mee?

Die nacht wordt in Amsterdam de Stille Omgang gelopen. Vanuit het hele land lopen mannen en vrouwen deze nacht die oude traditie die is ontstaan na het zgn. ‘Mirakel van Amsterdam’. Ieder kan op zijn eigen Stille wijze zo het wonder gedenken en zijn of haar  zorgen aan de Heer voorleggen. Dit jaar zullen er ook zeeverkenners uit Breukelen meegaan.  Zij dragen het Vredeslicht mee, welke in de adventstijd vanuit Betlehem naar Nederland is gebracht. De route die wordt gelopen is dezelfde als die van de middeleeuwse Mirakelprocessie.

De geschiedenis van Het Mirakel van Amsterdam

Op 15 maart 1345, zo vertelt de overlevering, lag een man in een huis aan de Kalverstraat ziek op bed en vreesde te sterven. Hij liet een priester roepen om hem te bedienen en van het Heilig Sacrament (de hostie) te voorzien. Na het eten van de hostie kreeg de zieke braakneigingen en moest tenslotte overgeven. Het braaksel werd opgevangen en in het brandende haardvuur van zijn kamer geworpen.

Maar na verloop van tijd zweefde er in het vuur een witte, volkomen gave hostie.

Het vuur had het Heilig Sacrament niet aangetast. Was dit nog niet miraculeus genoeg ?  De volgende dag werd de heilige hostie door de priester van de Oude of Nicolaaskerk opgehaald en naar de kerk gebracht. Echter op wonderbaarlijke wijze keerde ze naar het huis van de man terug. Het was een nieuw mirakel dat zich daarna nog eens tweemaal herhaalde. Voor de middeleeuwse mens was dit de noodzakelijke bevestiging om in de gebeurtenissen, definitief de hand van God te  herkennen. Het duidde tevens God’s wens aan om de plaats waar het Mirakel had plaatsgevonden, openbaar te maken en gestalte te geven. Sedert die tijd trekken velen vanuit heel Nederland naar Amsterdam om daar de jaarlijkse processie te lopen welke bekend staat als de “Stille Omgang”  Zo werd in de Middeleeuwen de stad de grootste bedevaartsplaats van Europa. Dat Amsterdam in de tweede wereld oorlog voor een bombardement gespaard is gebleven wordt ook aan de voettocht toe geschreven.

Interesse om mee te gaan? Lees hier verder!

Vanuit  de parochie vertrekt een groep wandelaars op zaterdag 21 maart om 21.15 uur per bus, vanaf La Place De Meern (Afrit A12). We beginnen om 23.30 uur met een H.mis in de O.L.V. Kerk aan de Keizersgracht alvorens we starten met lopen.

Voor slechts 6 euro kunt u dit jaar mee incl. een kop koffie na afloop.

U kunt het initiatief ook ondersteunen door voor 2 euro lid te worden van de Stille Omgang.  Contactpersoon is  Karin van der Helm  tel 06-29244981