Loop mee met stille omgang (16-17 maart, A’dam)

Uitnodiging voor de Nachtelijke Wandeling: de Stille Omgang Amsterdam  (6 euro)

Van zaterdag 16 op zondag 17 maart  lopen veel wandelaars de Stille Omgang door de binnenstad van  Amsterdam. Aan deze oude traditie, waar onze vaders of opa’s misschien nog aan hebben deelgenomen, ligt een bijzondere gebeurtenis ten grondslag: Het mirakel van Amsterdam. Vanuit onze parochie kun je natuurlijk ook deelnemen.

Het mirakel van Amsterdam

Dit mirakel stamt uit het jaar 1345. Een zieke man ontving thuis de Heilige Communie.  Kort hierna moest hij overgeven, waarna het braaksel in het vuur werd geworpen. Tot ieders verbazing verbrandde die Hostie niet, maar bleef ongeschonden in de haard zweven. Men begreep dat hier niet zomaar aan voorbij kon worden gegaan. De pastoor heeft toen deze hostie tot 3x maal toe terug naar de kerk gebracht. In de middeleeuwen groeide Amsterdam daardoor uit tot de grootste bedevaartplaats in Europa.

Bijzonder om mee te maken

Vanaf 1881 wordt jaarlijks de route gelopen die de pastoor destijds heeft afgelegd. De Stille Omgang in Amsterdam is uitgegroeid tot inspiratie bron voor vele stille tochten in ons land. De stilte zorgt voor een groot contrast met het luidruchtige nachtleven waar we doorheen trekken. Het is een tocht die tot nadenken uitnodigt en ook vaak biddend en denkend aan een dierbare wordt gelopen. Een beetje conditie heb je wel nodig om de tocht te volbrengen. Het is toch een gebroken nacht. Ook het weer is niet altijd even aantrekkelijk. Echter juist deze dimensies maken de Stille Omgang elk jaar weer tot iets bijzonders. Het is ook hoopvol te weten dat zo veel mensen biddend door onze hoofdstad Amsterdam trekken.

Gezamenlijk gaan vanuit onze parochie

Vanuit onze parochie kun je eenvoudig meedoen. We vertrekken met een bus om 22.30 uur bij de voormalige ING bank in De Meern (naast het Mereveldplein). We starten vanuit de regio Utrecht gezamenlijk met een Eucharistieviering.  De hulpbisschop Mgr. Woorts zal de hoofd celebrant zijn. Aansluitend lopen we de stille tocht. Na afloop smaakt de warme koffie of thee prima, bij de meegebrachte boterhammen. Het is fijn om dan op te warmen en na te praten alvorens de bus weer naar huis vertrekt.

Voor meer informatie of opgave kun je je aanmelden bij Karin van der Helm tel. 06-29244981 of email karin.vanderhelm@planet.nl (contactpersoon bedevaarten).