Nationale Roepingenweek 2020 in Aartsbisdom Utrecht

Voor het tweede jaar op rij organiseert de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland een Nationale Roepingenweek. Van zondag 1 t/m zaterdag 7 november is er in elk bisdom en bij verschillende religieuze gemeenschappen een activiteit of speciale viering waarin de roeping tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven centraal staat. Vanwege de coronamaatregelen is een deel van het programma in digitale vorm of (ook) via livestream te volgen.

Doel van deze speciale week is het fundamentele belang van religieuze roepingen voor de Kerk te benadrukken. Dat gebeurt jaarlijks op Roepingenzondag, maar deze dag komt door de viering van de Eerste Heilige Communie en andere zaken steeds meer onder druk te staan. Daarom nu een hele week op een ander moment in het jaar, namelijk rond het hoogfeest van de heilige Willibrord, patroonheilige van de Nederlandse Kerkprovincie en het Aartsbisdom Utrecht.

Rector Patrick Kuipers van de Utrechtse priesteropleiding en voorzitter van het nationale Roepingenoverleg hoopt dat ook de parochiegemeenschappen in de vieringen van de komende week aandacht zullen schenken aan de noodzaak van het gebed om roepingen. “Als we als gelovigen niet vragen om nieuwe roepingen, zal de Heer ze ook niet geven. Vandaar deze speciale gebedsestafette in de zeven bisdommen en bij de religieuzen. Willibrord is een blijvend voorbeeld, omdat ook hij in lastige omstandigheden moed bleef houden en het geloof verspreidde. Daarvoor zijn de komende jaren priesters, diakens en religieuzen broodnodig,” aldus Kuipers.

In het Aartsbisdom Utrecht start de gebedsestafette op zondag 1 november tijdens de hoogmis van Allerheiligen in de St. Catharinakathedraal. Tijdens alle vieringen die week staat een icoon van de heilige Willibrord centraal en wordt het speciale gebed om roepingen gebeden. Rector Kuipers: “Het zou mooi zijn als de parochies in het aartsbisdom zich daarbij aansluiten.” Het hoogtepunt en de feestelijke afsluiting van de Roepingenweek zijn op het hoogfeest van de heilige Willibrord op zaterdag 7 november wanneer Paulus Tilma in de Utrechtse kathedraal door kardinaal Eijk tot transeunt diaken wordt gewijd. Deze plechtigheid is vanaf 10.30 uur mee te vieren via livestream.

Intentie voor de voorbede

Op voorspraak van de heilige Willibrord, patroon van ons aartsbisdom, bidden wij om roepingen tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven. Dat er ook in de Kerk van morgen mensen mogen zijn die ons voorgaan in de verkondiging van het Evangelie en de viering van de sacramenten en zo hun steentje bijdragen aan de opbouw van Gods Kerk. Bijzonder bidden wij voor Paulus Tilma die zaterdag tot diaken wordt gewijd. Laat ons bidden …

Gebedskaarten

Klik hier voor de Gebedskaarten van de Nationale Roepingenweek.