Oecumenische Gebedsviering 31 okt. 19.30 uur

We nodigen u graag uit voor een oecumenische gebedsviering in De Mariakerk in De Meern. De viering wordt gehouden in het kader van “500 jaar Reformatie”. Op 31 oktober 2016 hebben de parochie Licht van Christus en de Protestantse kerken in Leidsche Rijn hiermee een begin gemaakt door een gebedsdienst in de Torenpleinkerk. We sluiten dit jaar nu af in de Mariakerk in een gebedsdienst met voorgangers ds. Bal, ds. Otten en pastoor Los. Medewerking koor Singhet die Mare o.l.v. Vincent Doek.

500 jaar Reformatie

Op 31 oktober 1517 is het vijfhonderd jaar geleden dat de augustijner monnik Maarten Luther  via de deur van de slotkapel in Wittenberg zijn 95 stellingen bekend maakte.

Dat was aan de vooravond van de altijd druk bezochte Mis bij gelegenheid van het hoogfeest van Allerheiligen. De studenten zouden er kennis van kunnen nemen als ze ter kerke gingen. De boekdrukkunst was niet lang daarvoor uitgevonden. Zo doende kon Luther op deze wijze zijn stellingen ten behoeve van de reformatie/hervorming van  Kerk die nog ongedeeld was in zijn dagen, publiceren en direct een grote verspreiding geven. Om die reden wordt dit feit algemeen gezien als begin van de Reformatie die aan de wieg staat van de protestantse kerken. Achteraf gezien natuurlijk, want er ging wel honderd jaar voorbij voordat de gevolgen duidelijk waren.

De kerken van de Reformatie hebben dit jaar afgelopen jaar veel aandacht geschonken aan Luther en zijn mede reformatoren. De Hervorming heeft ook de Rooms-katholieke kerk niet onberoerd gelaten. Niet alleen door de pijn van de scheiding, maar ook doordat zij zelf vele noodzakelijke hervormingen doorvoerde, en is blijven doorvoeren, want de tijd heeft niet stil gestaan aan beide kanten.
We hebben als Rooms-katholieke kerk en protestantse kerken dit jaar op verschillende manieren teruggeblikt  om het hoe en waarom van de Hervorming beter te begrijpen. Maar vooral om te kijken hoe we hier en nu het Evangelie samen kunnen dienen in een wereld die er heel anders uitziet en waar kerken een minderheid zijn geworden. En we blikken vooruit om te zien hoe we in de toekomst naar steeds grotere eenheid kunnen toegroeien.
Laten we bidden voor en meewerken aan de eenheid van de christenen, ook dicht bij huis. De oproep van Paus Franciscus inspireert ons daartoe, over kerkmuren heen.

Bijeenkomst is op 31 oktober 2017. Aanvang om 19.30 uur, in de Mariakerk in De Meern.

Dominee Idelette Otten
Dominee Leon Bal
Pastoor Martin Los