Pater Herman Vernooij 50 jaar priester

Zondag 24 september om 9.30 uur viert pater Herman Vernooij hier in de parochie zijn 50 jarige priesterfeest. Pater Vernooij is Missionaris van het Heilig Hart, afgekort MSC en werkt sinds een jaar na zijn wijding in Brazilië. 

De feestelijke H. Mis waarin Herman als hoofdcelebrant zal voorgaan vindt plaats op zondag 24 september om 9.30 uur in de Mariakerk in De Meern. Concelebranten zijn een confrater van de congregatie msc  en pastoor Los. Singhet die Mare zorgt voor de muzikale ondersteuning. Na de veiring is in De Schalm gelegenheid de jubilaris te feliciteren.

Over pater Herman Vernooij

Herman Vernooij is geboren op 22 januari 1939  op de boerderij in Veldhuizen, een wijk ten westen van De Meern. Zijn ouders hadden daar een veebedrijf. Hij begon zijn  “studies” op de kleuterschool bij zuster Borda. Daarna ging hij naar de lagere school op de Meerndijk.

Bijna aan het einde van de lagere school, toen hij met zijn vader in de polder was om bij de pinken te kijken of ze er allemaal nog wel waren, wees zijn vader hem de weg naar Montfoort waar hij naar de landbouwschool zou gaan. Vader Vernooij zag wel een goede boer in hem.

Maar op dat moment liet Herman weten priester te willen worden en daarvoor was de basis van de lagere school niet genoeg. Dus ging hij naar de Fraters in Utrecht om zich beter voor te bereiden op het klein seminarie. Bij de fraters leerde hij Pater van de Geijn kennen. Pater van de Geijn studeerde  Duitse taal in Utrecht en was kapelaan bij de Fraters. Deze pater was Missionaris van het H. Hart. Zodoende kwam Herman in september 1954 in Driehuis-Westerveld terecht voor de studie op het kleinseminarie. Dit erg tegen de zin van pastoor van Luenen, destijds de pastoor van onze Mariakerk, die hem naar het kleinseminarie in Apeldoorn wilde sturen.

Na het kleinseminarie in Driehuis en Tilburg ging hij naar het noviciaat in Berg en Dal waar hij op 21 september 1961 officieel intrad in de Congregatie van de Missionarissen van het Heilig Hart. Deze  Congregatie is gesticht door de Franse pater Julio Chevalier in 1854 in Issoudun.

Na twee jaar filosofie in Brummen bij Arnhem (1962 en 1963)  en vier jaar theologie in Stein (Limburg)  werd hij op 9 september 1967 te Tilburg, samen met nog 7 confraters door Mgr. Bluyssen priester gewijd.

Het laatste jaar van zijn studie, na de wijding,  woonde hij in Arnhem en studeerde drie dagen van de week in Tilburg als voorbereiding op zijn missie naar Brazilië.

Op 2 november 1968 vertrok hij per boot naar Brazilië. Na een reis van 14 dagen kwam hij  rond zes in de morgen aan in de baai, Baia da Guanabara. De stad Rio de Janeiro ligt aan deze baai.

De taal in heel Brazilië is Portugees. De enkele lessen van leraar van de Besselaar in Nijmegen waren niet voldoende om meteen op de preekstoel te gaan staan! Ook was er geen cursus in Rio de Janeiro. Maar zo werd er gezegd door de confraters: Wij hebben de taal al pratend geleerd…jij moet het ook zo maar leren!! Makkelijker gezegd dan gedaan…

In 1996 werd Herman benoemd voor een parochie in São Gonçalo in de wijk Alcântara ongeveer 28 km van de stad Rio de Janeiro.

Hij is nu al 48 jaar werkzaam in Brazilië. De meeste tijd heeft hij gewerkt in parochies in Rio de Janeiro, Baixada Fluminense, Belford Roxo en Niterói. Van 1991 tot 2000 was hij  provinciaal van de Provincie Rio de Janeiro.

Momenteel is hij terug in parochie van Alcântara, waar hij in vier wijken de kerken waarneemt: Santa Ana, Santo Agostinho, Nossa Senhora de Fátima en Nossa Senhora das Graças.

Hij hoopt als de gezondheid het toelaat nog tot zijn 80e jaar door te gaan.

De feestelijke H. Mis waarin Herman als hoofdcelebrant zal voorgaan vindt plaats op zondag 24 september om 9.30 uur in de Mariakerk in De Meern. Concelebranten zijn een confrater van de congregatie msc  en pastoor Los. Singhet die Mare zorgt voor de muzikale ondersteuning.

Na de H. Mis is in De Schalm gelegenheid de jubilaris te feliciteren.