Vastenaktie 2014: We helpen arme kinderen in Togo

Thermometer Vastenactie Togo 2014

Dit jaar willen wij zieke en arme kinderen in het West-Afrikaanse land Togo helpen om gezond te worden en gezond te blijven. We steunen daarom een project van diaken Jouke Schat en zijn vrouw Cécile. Zij woont 9 maanden per jaar in Togo en leidt daar een schoolartsen- en consultatiebureau, dat ze zelf hebben opgezet (het eerste in Afrika). Hij woont en werkt in Nederland als diaken, onder andere voor dit project.

Het project bestaat uit vier onderdelen maar ze hebben allemaal één gemeenschappelijk thema: voorkomen is beter dan genezen. Voor die “preventie van ziektes” is in Afrika geen geld. En toch is het een goedkope en heel succesvolle manier om ziektes en armoede te bestrijden.  De vier onderdelen van het project zijn:

  1. Screening van 4700 kinderen in het schooljaar 2014-2015. Die worden onderzocht op een aantal belangrijke punten en zo nodig volgt verder onderzoek in het medisch centrum van de stichting.
  2. Invoering van EHBO op 31 basisscholen; leraren worden opgeleid en de school krijgt een EHBO-doos;
  3. Op 36 scholen wordt de kinderen geleerd dat ze hun handen moeten wassen vóór het eten en na het ontlasten. De scholen krijgen emmers, teiltjes en een jaar lang zeep. Helpt enorm!
  4. Meisjes die resusnegatief zijn, krijgen voorlichting om te voorkomen dat hun kinderen vanaf het 2e kind een soort bloedarmoede krijgen. Zo nodig krijgen ze ook een inenting.

Vastenactie TogoJouke en Cécile en alle medewerkers in Nederland en Frankrijk betalen al hun kosten zelf. In Togo werken 16 medewerkers in het schoolartsen- en consultatiebureaucentrum in de stad Kpalimé en die worden wel betaald maar naar Togolese normen (voorbeeld: een arts kost 350 euro in de maand en die is dan goed betaald). Er blijft geen cent aan de strijkstok hangen.

Meer informatie over het werk van Jouke en Cécile op www.kinderhulp-togo.nl. Stuur uw geld niet rechtstreeks naar Vastenaktie maar naar de parochie via een overschrijving op rekeningnummer NL79RABO0367500787 onder vermelding van “vastenaktie 2014”. Of geef via het speciale vastenaktiezakje. De parochie stuurt het dan door. Alleen op die manier doet Vastenaktie 50% bovenop het bedrag dat U doneert.