Veertigdagenproject aangeboden aan Antoniusziekenhuis

Veertigdagenproject dag en nachtDe afgelopen veertigdagentijd hebben de kindernevendienstgroepen van de Willibrordkerk en de Mariakerk aan een tweeluik gewerkt. Wat een ontzettend leuke en vruchtbare samenwerking is dit geweest tussen beide werkgroepen. De kinderen in Vleuten maakten de nacht en de kinderen in de Meern maakten de dag. De kinderen uit beide kerken hadden van elkaar nog niet het resultaat gezien en ook voor de ouders was het een verrassing om tijdens de familieviering op eerste paasdag het kunstwerk te mogen zien.

Het thema van de veertigdagentijd was: zorgen voor elkaar. Met de kinderen zijn verhalen gelezen over de laatste dagen van het leven van Jezus. We hebben gesproken over hoe je voor elkaar kunt zorgen: o.a. door van je huis een veilig thuis te maken voor de ander, waar het gezellig en warm is, waar mensen welkom zijn. Maar ook door een ander te helpen door een luisterend oor te bieden en een praatje te maken of een kaartje te sturen. Ook door voor de natuur te zorgen kunnen we de wereld om ons heen een beetje mooier maken.

Al deze gedachtes hebben ertoe geleid dat de kinderen zich drie weken lang creatief uitgeleefd hebben op een houten plaat van 2.40 x 1.20 met papier, stof, stiften, veren, karton. De beide platen bij elkaar zijn samen tot een tweeluik gevormd van 2.40 x 2.40 meter.

Op eerste paasdag mocht ik namens het Antoniusziekenhuis het doek in ontvangst nemen. De dinsdag daarop volgend heeft het tweeluik een plaats gekregen in het stiltecentrum van het Antoniusziekenhuis in Leidsche Rijn. In dit stiltecentrum is plaats voor bezinning en gebed voor zieken en familieleden van zieken, voor mensen voor wie een spannende operatie eraan gaat komen, voor ernstig zieken, voor familie die een dierbare in het ziekenhuis heeft liggen of voor een blijde ouder die een kindje heeft gekregen. Ook wordt in deze ruimte soms een huwelijk gesloten tussen twee mensen waarbij een van beiden mogelijk niet meer thuis kan komen.

Als je over de gang loopt in het ziekenhuis en de gordijnen van het stiltecentrum zijn opengeschoven dan zie je de dag en de nacht die onze kinderen gemaakt hebben, een mooi en kleurrijk en hoopgevend beeld: van de nacht naar de dag. Dat is wat we de mensen in het Antoniusziekenhuis hebben willen meegeven.

Lieve kinderen, dank jullie wel! Jullie werk heeft een heel mooi plekje gekregen. En ook hiermee hebben jullie laten zien hoe belangrijk en hoe fijn het is om te mogen zorgen voor elkaar.
Veertigdagenproject Antoniusziekenhuis