Verslag Eerste H. Communie – Les over Onze Vader

De komende twee zondagen zal in beide kerken de Eerste H. Communie gevierd worden met 32 kinderen. Dit is het laatste verslag dat door ouders geschreven is:

De dag komt steeds dichterbij dat de kinderen hun communie mogen doen. Op de bijeenkomst van zondag 6 september hebben de kinderen stil gestaan bij: het Onze Vader.

Alle kinderen kennen het gebed, maar het is soms ook nog best wel moeilijk om het te onthouden. Deze dag hebben de communicanten het Onze Vader geleerd. Sommige kinderen konden het al uit het hoofd. Yuri heeft de kinderen uitgelegd wat het bidden inhoud en waarom je dit kan doen. Hierbij de uitleg die de kinderen hebben gekregen:

Jezus bad elke dag, wel een paar keer per dag zelfs. Dan ging Hij praten met Zijn Vader in de Hemel. Zijn vrienden en leerlingen zagen dat natuurlijk, en vroegen Jezus op een dag om hen ook zo te leren bidden. Toen vertelde Jezus hardop wat Hij vaak in gedachten zei: het ‘Onze Vader’.

Het gebed is mooi, maar er zitten ook moeilijke woorden in. Aan de hand van plaatjes heeft Yuri de woorden uitgelegd. De kinderen hebben het gebed ook met elkaar geoefend. Het gebed geprobeerd in eigen woorden om te zetten. Enkele kinderen hebben hun eigen gebed ook aan elkaar laten horen.

Een heel belangrijk zinnetje is ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Want dit brood is niet alleen het brood dat wij elke dag eten om onze honger te stillen, te groeien en gezond te zijn, maar ook het bijzondere Brood dat Jezus tijdens de Eucharistieviering geeft: Zijn Lichaam, oftewel de Hostie oftewel de Heilige Communie.

Na de les zijn de kinderen naar de kerk gegaan. Daar hebben ze de eucharistieviering meegemaakt. De kinderen hebben samen met de mensen in de kerk Het Onze Vader gebeden.

Nog een laatste keer oefenen en dan zijn de kinderen klaar voor hun 1e Heilige Communie.

Groeten,

Judith Uittenbogaard en Sophia Naumann-Dekker