Werkgroep MOV

 

Onderstaande informatie is niet meer actueel. De werkgroep is opgeheven in 2019.

Er wordt gewerkt aan een doorstart; zo mogelijk in een andere opzet.

 

De werkgroep Missie, Ontwikkelingswerk en Vrede (M.O.V.) in onze parochie droomt van een betere wereld MOVwaarin we samen delen en we iets voor elkaar kunnen betekenen. In Nederland hebben wij het heel goed. Wij willen graag daarbuiten helpen om zo onze naaste lief te hebben als onszelf.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan

  •  Ondersteunen van goede doelen (Momenteel ondersteunen wij een project in de Oekraïne: het internaat te Zalishchiky, door het inzamelen van geld en goederen.)
  •  Vastenactie
  • Adventsactie
  • Vredesweek
  • Onderhouden van contacten met plaatselijke missionarissen

Zalishchyky – Oekraïne

U leest nogal vaak dat alles wat de MOV als giften ontvangt volledig ten goede komt aan het weeshuis in de Oekraïne. Hieronder kunt u uitgebreid  lezen waar uw giften dan heen gaan en wat er mede namens uw giften is bereikt.

De hulp aan dit internaat ging van start in het jaar 1993 naar aanleiding van de plaatsing van een Tsjernobil – slachtoffertje. Het bieden van hulp doen wij tezamen met de Oekraïne werkgroep vzw te Brugge. Wij bieden hen met name financiële steun maar ook zijn vele door u verkregen goederen via de werkgroep te Brugge rechtstreeks naar de Oekraïne gegaan. Zo heeft de directeur van het internaat telkens mooie en kindvriendelijke renovaties uit weten te voeren Zo is het internaat in Zalishchyky uitgegroeid tot één van de beste internaten in Oekraïne. Uiteraard is de werkkracht en de eerlijkheid van de directeur Bogdan Myronyuk hierbij van uitzonderlijk groot belang, evenals de liefdevolle inzet van zijn personeel.

In de eerste jaren werd financiële hulp gevraagd voor allerlei broodnodige herstellingswerken waarvoor de Staat niet bereid was te betalen. Denkt u aan het verven van de klaslokalen, het vervangen van schoolborden, de aanbreng van sporttoestellen en de aankoop van industriële machines voor de wasserij.

Hier ziet u de kleuterklas, de slaapzaal en een klas voor basisschoolkinderen.

De ziekenboeg (waar geïnfecteerde kinderen in afzondering worden gehouden) is volledig gerenoveerd. Dit heeft enkele jaren geduurd en heel veel geld gekost. Maar dat was het waard. Het is een waar medisch centrum geworden. Dankzij deze ziekenboeg heeft het internaat sinds 2012 toestemming om kinderen vanaf 3 jaar op te nemen. Ook kinderen met een lichte mentale beperking en het downsyndroom zijn er welkom,hetgeen uitzonderlijk is in de Oekraïne. Alle kinderen die in dit internaat verblijven zijn weeskinderen of kinderen waarvan de ouders niet voor hen kunnen zorgen. Op vraag van de directeur werd een monument opgericht van Maria. Zo kunnen kinderen ten alle tijden bij haar terecht.

Hier ziet u een foto van de entree, een buiten aanzicht en het monument ten behoeve van Maria.