Eerste Heilige Communie

Vanaf januari gaat de voorbereiding op de 1e H. Communie weer van start. Ook dit jaar worden alle kinderen die in groep 4 zitten, of die 7-8 jaar oud zijn, uitgenodigd om mee te doen.

In totaal zijn er dit jaar 10-12 leerzame en leuke vieringen, bijeenkomsten en activiteiten voor de kinderen. Er wordt gebruik gemaakt van de kleurrijke en creatieve methode ‘Blijf dit doen’.

In vier bijeenkomsten op zondagochtend tijdens de mis van 11:00 uur in Vleuten, worden de kinderen voorbereid op dit mooie en feestelijke Sacrament. Een bijeenkomst zal na afloop van de mis plaatsvinden gecombineerd met een gezamenlijke lunch met pastoor Peter. We vieren ook de Veertigdagentijd, Goede Week en Pasen samen (Palmzondag, Kinderkruisweg op Goede Vrijdag en Paaszondag). Daarnaast zijn er – onder voorbehoud – enkele extra activiteiten zoals een Doop, het bezoek aan een bakker en een rondleiding door de kerk.

Informatieavond

De voorbereiding op de 1e H. Communie begint met een informatiebijeenkomst voor ouders op woensdag 10 januari 2024 om 20:30u in het Pastoraal centrum, Pastoor Ohllaan 36 in Vleuten. Dit jaar is er weer voor gekozen om de communicanten samen te voegen tot één groep. Alle voorbereidende communielessen en activiteiten worden gezamenlijk gedaan.

Indien uw kind nog niet het Doopsel heeft ontvangen, dan is dit natuurlijk ook nodig en mogelijk. Dit kunt u aangeven bij de aanmelding.

De 1e H. Communieviering zal plaatsvinden op zondag 26 mei 2024 om 10:00 uur in de Mariakerk te De Meern.

 

De aanmelding voor Eerste Heilige Communie 2024 is gesloten!

 

Vooraanmelding Eerste Heilige Communie 2025 via deze link:  vooraanmelding EHC 2025  Let op: dit is nog geen definitieve inschrijving. Je ontvangt najaar 2024 bericht, als er meer informatie over het nieuwe jaar bekend is.

 

Voor meer informatie of een Doopaanmelding:  secretariaat@lichtvanchristus.nl of 030-7664571

 

Waarom vragen we kinderen rond 7-8 jaar om deel te nemen aan de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie?

De Eerste Heilige Communie is een belangrijke stap in de geloofsopvoeding van een kind. Wat is kenmerkend voor een kind rond die leeftijd? Ze worden nieuwsgieriger en leergieriger. Ze stellen héél veel (waarom)vragen. Ze willen weten hoe alles in elkaar zit en werkt. Ze krijgen een rijk voorstellingsvermogen.  Ze krijgen ook iets meer bewustzijn van hun eigen gedachten en vragen. Deze jaren werden vroeger wel eens ‘de jaren van het verstand’ genoemd. 

In deze levensfase wordt een kind heel bewust van de schoonheid en diversiteit van de wereld. Je kan ook iets meer vertellen over het mysterie van het leven, én het mysterie van God. God is verborgen, maar je kan naar Hem op zoek gaan: in de natuur, in mensen, in jezelf, in verhalen, in de Bijbel en in de Sacramenten.  

Kinderen krijgen in deze levensfase meer begrip voor het bovennatuurlijke, het bijzondere. Daarom is in de katholieke kerk het gebruik ontstaan dat kinderen vanaf 7-8 jaar voorbereid kunnen worden op de Eerste Heilige Communie, oftewel op de eerste keer dat je tijdens het vieren van de Mis de Hostie, dat is het Brood of het Lichaam van Christus, mag ontvangen.