Misdienaars

Misdienaars

Jongens en meisjes vanaf + 8 jaar helpen de priester tijdens de H. Mis. Voor de meesten is het wel wennen om vooraan in de kerk te staan terwijl iedereen naar je kijkt. Sommigen vergeten wel eens dat er mensen in de kerk zitten. Dan zal de begeleiding of de koster of priester wel even vragen om daar rekening mee te houden. Maar in bijna alle gevallen gaat het prima: in het begin is het spannend, maar na een paar keer gaat het goed.
Van 8 tot 14 jaar ben je misdienaar. Van 14-18 senior-misdienaar. Vanaf 18 jaar acoliet. Elke leeftijdscategorie heeft eigen taken en verantwoordelijkheden

Wat doen misdienaars?

Tijdens de viering in de kerk help je samen met anderen de priester om alles zo goed en mooi mogelijk te laten verlopen. Benieuwd hoe het er aan toe gaat? Kijk maar eens het filmpje:

 Hoe vaak ben je aan de beurt?

Gemiddeld eenmaal per maand:

  • of op zondagmorgen 09.30-10.30 Mariakerk De Meern
  • of op zondagmorgen 11.00-12.00 Willibrordkerk Vleuten.
  • op feestdagen zoals Kerstmis en Pasen.

Kun je je voorkeur opgeven?

Ja, natuurlijk, mag je dienen op de tijd die jou het best uitkomt. Er is een rooster waarop je staat wanneer je aan de beurt bent.

Wanneer kun je misdienaar worden?

Als je in groep 4  zit of hoger en je eerste communie hebt gedaan.

Wat mag je verwachten?

  • Gezelligheid met elkaar: om de twee maanden misdienaars avondje; een keer per jaar misdienaars uitje etc.
  • Je leert ervan;
  • En tijdens de viering mag je allerlei dingen doen;
  • Je hebt altijd een goede plaats in druk bezochte vieringen

Acolieten

Een acoliet is een volwassen misdienaar. Zij doen eigenlijk veel hetzelfde als de misdienaars. Zij mogen daarnaast ook bijvoorbeeld bewieroken en soms communie uitreiken en ciborie uit de tabernakel halen en terugbrengen. Ze geven leiding/sturing aan de misdienaars tijdens de viering.

Misdienaar worden?

Jongens en meisjes vanaf groep 4  kunnen meedoen, natuurlijk moet je wel de Eerste H. Communie hebben gedaan. Je gaat dan een keer of 4 oefenen, dan leer je wat een misdienaar moet doen. Ook vertellen we iets van de kerk. Nadat we denken dat je het allemaal weet, mag je voor de eerste keer mee dienen. Ik dien dan zelf ook, zo kan ik je dan helpen.

Wil jij ook als misdienaar bij ons in de kerk meedoen?

Als je nu denkt: “Ik wil ook misdienaar worden” of “ik wil er eerst meer over weten” neem dan contact met ons op.

app naar zr. Lúcia 06-22097236 of stuur een kort mailtje aan:
secretariaat@lichtvanchristus.nl