De Vijftig dagen (Hemelvaart en Pinksteren)

Leertijdpinksteren 2013 (2)

We zijn op weg naar het Pinksterfeest. Het woordje Pinksteren betekent “vijftigste” dag.
Omdat het vanaf Paaszondag tot Pinksteren vijftig dagen is. Zeven weken. Zeven maar zeven dagen plus de dag zelf.
We tellen de dagen en houden de adem in wat er gaat gebeuren door de Verrijzenis van Christus.
De eerste weken na Pasen, speciaal op de zondagen, staan we in de kerk stil bij de verschijningen van de verrezen Heer aan zijn leerlingen. Wat betekent het dat de Heer verrezen is? Hoe is Hij bij ons?
Halverwege de Vijftig dagen overdenken we dat Hij bij ons is bijvoorbeeld als de Goede Herder en de Wijnstok met de ranken. En tenslotte stellen we ons open voor de belofte van Christus dat de Heilige Geest over zijn kerk wordt uitgestort, zodat we mogen delen in de zending van Jezus. Zeven weken lang overwegen we zo aan de hand van de verschillende verhalen, woorden en beelden het mysterie dat de verrezen Heer bij ons is.
De vijftig dagen zijn een leertijd. Elk jaar opnieuw voor de kerk en de christenen.

Liturgische samenhang

De eenheid en de samenhang van deze Vijftigdagentijd in de liturgie blijkt uit
1. De Paaskaars staat op het priesterkoor en brandt alle zondagen
2. De kleur is wit, behalve de vijftigste dag zelf, dan is de kleur rood vanwege het vuur van de Heilige Geest
3. In de gregoriaanse Mis zijn alle gezangen in de Paastijd omrankt met Alleluia als refrein.
Helaas is dit mooie kenmerk bijna verloren gegaan in de Nederlandstalige liturgie. Er zijn onvoldoende gezangen met Alleluia als refrein, en de verantwoordelijken voor de liedkeuze zijn vaak onvoldoende op de hoogte van dit eeuwenoude kenmerk van de Paastijd.

Hemelvaart

Op de veertigste dag in de Vijftigdagentijd viert de kerk de Hemelvaart van de Heer. Deze opgang naar omhoog, naar de hemel, is geen verdwijning van Christus na alle verschijningen aan zijn leerlingen. De Hemelvaart is juist de ultieme verschijning van de Heer. Hij neemt plaats op zijn hemelhoge troon om daar koning te zijn van alle gelovigen en van heel de wereld.
Hemelvaart is geen onderbreking van de Vijftigdagentijd, maar een dikke punt op de i.

Vroeger was Hemelvaartsdag een van de weinige vrije dagen voor de werkende bevolking. Daarom staat deze dag bekend om “dauwtrappen”. Voor dag en dauw genieten van het mooie weer en de natuur die in bloei staat. Het is de bedoeling dat we zelf ook in bloei staan door de liefde van Christus.

Pinksternoveen

Vanaf Hemelvaartsdag tot aan Pinksteren is een tijd van negen dagen. Noveen betekent een tijd van “negen dagen”.
In deze dagen beleeft de kerk en de gelovigen de verwachting van de Heilige Geest door het gebed: “Kom, Heilige Geest”.

Pinksterfeest

Op het Pinksterfeest is de leertijd voltooid. De leerlingen ontvangen de Heilige Geest. De verrezen Heer zendt ons de wereld in om te doen wat Hij heeft gedaan. Daardoor mogen we zien hoe Hij in en door ons werkt.
Pinksteren is dus niet een op zich zelf staand feest, maar de voltooiing van wat met Pasen is begonnen.
De liturgische kleur is rood omdat dit de kleur is van het vuur van de Heilige Geest.
In de Mariakerk is het gebruik dat parochianen die een andere moedertaal hebben de lezingen doen en de gebeden verzorgen. Dit onderstreept het Pinksterwonder dat door de Heilige Geest mensen uit alle volkeren en landen in alle talen het Evangelie van Gods liefde verstaan.

Uitleg voor kinderen

https://www.youtube.com/watch?v=6LaUt3EzgMQ

Tweede Pinksterdag

Toen de overheid ten tijde van de Reformatie de Heilige dagen in ons land afschafte, verloor de arbeidende bevolking aan aanzienlijk aantal “vrije” dagen (holy days). Dit stuitte uiteraard op verzet. De pijn werd verzacht door aan grote Feesten een twee dag de koppelen (Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag, tweede Kerstdag).
De dagen zijn dus niet typisch katholiek. Andere landen kennen ze niet. Maar de r.k. kerk in Nederland heeft uiteraard de kans aangegrepen om op deze vrije dagen een feestelijke Mis te vieren.
In de Mariakerk in de Meern wordt op deze tweede dagen meestal de Mis in het Gregoriaans gezongen. Het is fijn dat deze mooie melodieen en zang van de kerk in onze parochie tot op deze dag bewaard zijn gebleven.

pinksteren tekening talen