Kom je ook naar de 4e Willibrordlezing 7 november 2015

Poster 4e Willibrord-lezing def4e oecumenische Willibrordlezing in de Willibrordkerk in Vleuten

Barones Hilde Kieboom, oprichter van San ‘Egidio in Vlaanderen en Nederland, is een bevlogen spreekster. Ze laat zien dat een kerk alleen toekomst heeft en haar taak vervult, als ze leeft in gemeenschap met de armen, eenzamen, gebrekkigen, daklozen, vluchtelingen. Vandaar de prikkelende titel van haar lezing: Dit is een mooie tijd om christen te zijn.
De Willibrordlezing werd eerder gehouden door kardinaal Eijk, cultuurtheoloog Frank Bosman en mediapriester Antoine Bodar.
De oecumenische Willibrordlezing wordt jaarlijks georganiseerd door de parochie Licht van Christus en de PKN wijkgemeente Torenpleinkerk.
Toegang Gratis

Korte levensloop van Barones dr. Hilde Kieboom

Als universiteitsstudente richtte Hilde Kieboom in 1985 in Antwerpen de christelijke beweging Sant’Egidio op die ze voordien in Italië had leren kennen. In deze gemeenschap willen jonge mensen zich naast hun gezins- en beroepsleven inzetten voor de armen in de eigen stad: voor kinderen, vreemdelingen, en bejaarden in kansarme stadswijken, voor dak- en thuislozen in Kamiano.
De vrijwilligers willen bruggen slaan tussen arm en rijk, jong en oud, allochtoon en autochtoon.
De vriendschap met mensen van verschillende godsdiensten neemt een belangrijke plaats in op lokaal en op internationaal niveau, in dienst van de vrede in de stad en in de wereld.
De internationale banden zijn erg belangrijk in deze beweging die 50.000 leden telt en in alle continenten en 70 landen aanwezig is. Bijzondere aandacht gaat naar Afrika.
Hilde Kieboom werd als voorzitter van Sant’Egidio in België door Koning Albert II in 2003 als barones in de adelstand verheven omwille van haar inzet voor de solidariteit met de zwakken in de samenleving en van haar inzet voor dialoog en vrede.
In december 2005 ontving ze van de universiteit van Utrecht een eredoctoraat omwille van haar concrete en eigentijdse invulling van naastenliefde en diaconie.
In 2006 werd ze door de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de universiteit Antwerpen verkozen tot ‘alumna van het jaar’. In september 2007 ontving ze van het Patriarchaat van de Russisch Orthodoxe Kerk de onderscheiding van de Heilige Olga voor haar bijzondere verdiensten als vrouw aan kerk en samenleving.
In september 2008 ontving ze de Humanitasprijs van de Provincie Antwerpen. In 2005 publiceerde ze naar aanleiding van 20 jaar Sant’Egidio in de Lage Landen een boek: Een hart voor deze tijd, christen zijn vandaag, Lannoo, Tielt 2005, 143 pp. Tussen 2006 en 2009 verzorgde ze columns in de Belgische krant De Morgen over sociaal-maatschappelijke thema’s die gebundeld werden in het boek Met zachte kracht, de spirituele tegenbeweging dat in juni 2010 bij Uitgeverij Lannoo verscheen.
Ze is een veel gevraagd spreekster over maatschappelijke en sociale thema’s in binnen- en buitenland. In september 2014 organiseerde ze in Antwerpen de internationale meeting van mensen van verschillende godsdiensten en culturen voor de vrede “peace is the future”.
Sinds de herinzegening en toewijzing van de Mozes en Aäronkerk in september 2014 aan Sant’Egidio is ze nauw betrokken bij de uitbouw van de gemeenschap in Amsterdam en Nederland. In december 2014 werd ze in het internationale bestuur van Sant’Egidio verkozen tot vice-president.
Verder is ze actief als bestuurder sinds 2001 in de Koningin Paolastichting (voor kansarme kinderen en onderwijs) en voor de Vlaamse Regering in de Kazerne Dossin sinds 2008.