2 juli: Pater Antoon Oostveen 50 jaar priester

Op 2 juli viert pater Antoon Oostveen zijn 50 jarig priesterschap en het feit dat hij ruim 51 jaar is verbonden aan de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika, de Witte Paters.

Pater Antoon Oostveen zal die dag, zondag 2 juli, om 10.30 uur in onze Mariakerk voorgaan in de liturgie die muzikaal wordt ondersteund door het koor Singhet die Mare. Na de Mis is er in De Schalm gelegenheid de jubilaris te feliciteren.

Over Antoon Pater Oostveen

Antoon is geboren op 17 mei 1941 op de boerderij Meereveld, Rijksstraatweg 94, De Meern (in de voormalige gemeente Oudenrijn). Na de lagere school bij de fraters van Utrecht aan het Hieronymusplantsoen in Utrecht volgde hij de lagere studies van de zesjarige priesteropleiding in Sterksel. Daarna 2 jaar filosofie aan St. Charles te Boxtel, 1 jaar Noviciaat in Dorking bij Londen en 4 jaar theologie in Totteridge/Londen.

Op 27 juni 1966 heeft hij de Missionaris-eed afgelegd en zich definitief verbonden aan de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika (M.A.). Op 1 juli 1967 werd hij in onze parochiekerk O.L.V. ten Hemelopneming tot priester gewijd door missiebisschop Mgr. Bronsveld M.A. Deze plechtigheid was heel bijzonder want samen met Antoon werden nog 3 collega’s gewijd.

De Sociëteit van de Witte Paters is bij de jubilaris in beeld gekomen door zijn tante Zr. Marie Ernestine Oostveen die als Witte Zuster werkte in Tabora in Tanzania. Op verjaardagen en andere familiefeestjes werd regelmatig over haar werk gesproken en mochten de kinderen over de missie in Afrika versjes opzeggen en voor de missie collecteren.

De naam Witte Paters is ontstaan doordat de paters zich steeds moesten begeven onder de plaatselijke bevolking. Daarbij moesten ze zich zoveel mogelijk de taal en leefgewoonten eigen maken, zoals kleding, eten en huisvesting. Dit was een van de regels die de stichter van de Sociëteit, kardinaal Lavigerie, had opgesteld. De sociëteit is opgericht in 1868. Het toogtenue was een veel voorkomende dracht in vele delen van Afrika.

In november 1967 werd Antoon uitgezonden naar Zambia. Hij startte in de parochie in Kapatu. Naast nog andere standplaatsen is hij ook 6 jaar overste geweest van de Witte Paters in Zambia, 18 jaar secretaris van de bisschop van Kasama en 8 jaar staflid van het Engelstalig noviciaat dat ook in Kasama is gevestigd. In 2015 werd hij benoemd tot pastor in een vrij jonge parochie aan de rand van de hoofdstad Lusaka. Hij moest, 75 jaar oud, weer een nieuwe taal leren het Cinyanja, dat totaal niet lijkt op het Cibemba wat hij al zo’n 50 jaar sprak. Deze parochie is verdeeld in ongeveer vier regio’s die elk weer drie tot vier buitenstaties hebben. Het gebied bestaat voor een groot deel uit de sloppenwijken van Lusaka.

Op 2 juli zal Pater Antoon Oostveen om 10.30 uur in onze Mariakerk voorgaan in de liturgie die muzikaal wordt ondersteund door het koor Singhet die Mare. Na de Mis is er in De Schalm gelegenheid de jubilaris te feliciteren. U bent van harte welkom!