in memoriam zr. Elisabeth van Gils OCD

Zr. Elisabeth van Gils OCD 1926 – 2016

Met ontroering ontvingen we het bericht dat zr. Elisabeth van Gils OCD zaterdag 14 mei aan de vooravond van Pinksteren is overleden op de leeftijd van bijna 90 jaar.
Zr. van Gils was religieuze en behoorde tot de orde van de karmelietessen.
Zij was van 1976 tot 1991 pastoraal werkster in de Willibrordparochie toen Wim Batenburg pastoor was. Niet lang na de komst van zijn opvolger pastor Jan Kouijzer ging zr. van Gils met pensioen.
De pastoraal werker was in die tijd een nieuwe verschijning in de r.k. kerk in Nederland. Het was een zoektocht hoe de verhoudingen lagen tussen de gewijde ambtsdrager, de priester, en de niet gewijde voorganger, de pastoraal werker, en ook de parochianen die allerlei taken kregen toebedeeld. Zr. van Gils was bovendien nog één van de eerste vrouwelijke pastorale werkers in het bisdom. Sommige parochianen keken eerst even de kat uit de boom, anderen begroeten deze mogelijkheid voor vrouwen om zich te manifesteren en de kerk te dienen, met enthousiasme.
zrvanGils2016Zr. Van Gils was voor vele vrouwen in de parochie een stimulans om in kerk en samenleving pastorale en bestuurlijke taken als vrijwilliger op zich te nemen en opleidingen te volgen. Met pastoor Batenburg vormde zij een goed team. Het was ook de fase van vele pastorale experimenten in de parochie. Menigeen denkt met een goed gevoel terug aan die bruisende periode in het kerkelijke leven.
Zr. van Gils volgde ook na haar pensionering tot op hoge leeftijd met belangstelling de ontwikkelingen in de parochie. Toen ze naar Brabant verhuisde bleef ze het parochieblad Drieluik ontvangen tot ze een paar jaar geleden liet weten zo slechtziend te zijn dat ze het blad niet meer lezen kon.
We gedenken zr. van Gils in dankbaarheid voor wat zij gedaan heeft voor de parochie en de parochianen.
De uitvaartdienst vindt plaats in de Kapel van St. Jozefoord te Nuland vrijdag 20 mei 14.00u.  De begrafenis vindt plaats op de Begraafplaats Orthen, Herven 1 te ’s-Hertogenbosch.  Onze gevoelens van medeleven gaan uit naar de familie van zr. van Gils en naar de Karmelgroep in Vught.
Moge zr. Elisabeth van Gils rusten in de vrede van de Heer.

Pastoor Martin Los