Naar de bakker! – Met de communicanten

Op maandag 14 maart brachten de communicanten samen met pastoraal werker Yuri Saris een bezoekje aan bakkerij Verkerk. Het doel van dit bezoekje was om de kinderen op een creatieve manier en met aandacht brood te laten maken, en naar aanleiding hiervan weer iets meer uit te leggen over het Brood, de Hostie of H. Communie, dat tijdens de mis uitgereikt wordt.

Alle communicanten kregen vijf bolletjes brooddeeg waar ze mee aan de slag konden. Ze maakte de mooiste creaties versierd met amandelen, rozijnen en krenten. Na ongeveer 45 min, was iedereen klaar en werden de  broodjes in de oven geplaatst.broodjes

Toen de broodjes in de oven zaten luisterde de communicanten naar het verhaal over ‘Manna uit de hemel’. Het Joodse volk trekt verder door de woestijn, maar het is een zware tocht, de zon schijnt heet, er is weinig water en het zand schuurt in de schoenen. Nu is ook nog het voedsel op, dus de mensen beginnen te mopperen bij Mozes. Maar Mozes blijft er op vertrouwen dat God zal helpen. Hij bidt tot God en vraagt om hulp… ’s Ochtends wordt Mozes wakker door blij gejuich en druk gepraat. Hij ziet dat iedereen een witte bolletjes van de rotsen en de cactussen verzamelt. Het smaakt zoet. Het is brood, manna uit de hemel!

Tijdens en na het verhaal werden de kinderen meegetrokken in het verhaal aan de hand van vragen. Waarom zijn de mensen en kinderen zo blij? Omdat ze weer te eten hebben natuurlijk. Waarom is brood zo belangrijk? Omdat je ervan groeit, je wordt er sterk door. Wie kent een verhaal over Jezus die brood uitdeelt? Het laatste avondmaal wordt genoemd, en zelfs de woorden die Jezus zegt: ‘Neem dit brood, dit is Mijn lichaam.’

Het brood uit de hemel is bijzonder brood. Van gewoon brood groei je in de lengte, maar van het brood dat God en Jezus ons geven groei je van binnen: je hart wordt groter. Wat betekent dit? Dat weten enkele kinderen wel: dan wordt je liever. Inderdaad, het brood dat Jezus ons geeft helpt ons om lieve en goede mensen te worden. Als we Jezus’ brood eten, dan luisteren we ook naar Zijn verhalen en zien we hoe Jezus met mensen en kinderen omging. De kinderen gingen geheel op in het verhaal.

Na het verhaal kwam er een grote verrassing, bakker Verkerk kwam met limonade en taartjes, dat werd smikkelen. Het was een mooie zonnige dag en de kinderen hebben nog een kwartiertje heerlijk buiten gespeeld. En toen was het moment daar de broodjes uit de oven kwamen, de bakker legde de kinderen ondertussen alles uit over de ovens en het afbakken. Wat waren de broodjes mooi geworden. Vol trots gingen de communicanten met hun broodzakje naar huis.
communie 2016 - bakker

Bedankt bakker Verkerk voor deze ervaring en uw gastvrijheid!