Terugkijken: Lourdes reiservaring 2023

Dorien de Brouwer deelt enthousiast haar ervaring van de bedevaart naar Lourdes. De bedevaart vond plaats van 29 mei tot 6 mei. De Gerardus Majella parochie en de parochie van Licht van Christus waren samengevoegd.

“Dit jaar ben ik voor de derde keer met ruim 1300 pelgrims vanuit het Aartsbisdom Utrecht naar Lourdes gegaan. Elke bedevaart is geheel anders, vanwege het verschil in levensfase en/of persoonlijke intentie waarmee ik naar een bedevaart ga. Bedevaarten zijn voor mij speciaal vanwege het gevoel van saamhorigheid en verbondenheid met de groep. Er heerst een fijne sfeer waarbij mensen elkaar ondersteunen en er kunnen diepgaande gesprekken ontstaan over zowel het geloof als het leven. Dat mis ik soms in mijn dagelijks leven. Voor deze bedevaart had ik, in tegenstelling tot de eerdere bedevaarten, geen ondersteunende taak opgedragen gekregen. Ik zing graag -ik zing in meerdere (kerk)koren- en help graag mee met dienen in de H. Mis. Ik gaf bij een medeparochiaan in de trein aan dat ik de bedevaart op deze manier wellicht intenser kon beleven. Aan de andere kant voelde het voor mij raar om voor het eerst in ruim 15 jaar geen bijdrage te kunnen leveren. Nog geen tien minuten later verschijnt er een priester in de coupé om te vragen of ik kon helpen bij de voordracht van het Rozenkransgebed. Eenmaal terug vroeg de reisleidster of ik wilde helpen bij de collectes tijdens de vieringen gedurende de week. Ik was ontroerd van de tekenen van ‘boven’. De bedevaart begon voor mij.

Naast de vieringen en de gesprekken, heeft de wandeling naar Bartrès mij geraakt. Bartrès is een plaats waar Bernadette tijdelijk heeft gewoond in een schaapskooi voor de verschijningen van Maria aan de Grot. Het feit dat de Heilige Bernadette ondanks haar astma positief in het leven bleef staan, in eenvoud leefde en andere mensen onvoorwaardelijk bleef helpen, wekt bewondering op bij mij. Tijdens gesprekken heb ik de volgende vraag wel eens op tafel gelegd en dat wil ik u als lezer ook meegeven: Hoe zouden wij als mensen in 2023 reageren als Bernadette nu ons haar ervaringen zou delen over Maria en haar verkregen boodschap?

Via jongerengroepen en voorgaande bedevaarten heb ik veel mooie mensen leren kennen. Het was voor mij heel waardevol om weer veel gelijkgestemde mensen tegen te komen en nieuwe vriendschappen op te bouwen. Elk jaar ga ik gemiddeld drie keer naar Kevelaer. Voor mij voelen bedevaarten als een oplaadmoment. Een fijne manier voor mij om kracht op te doen en dichter bij God te komen. Anders verwoord: ‘Dorien heeft een bedevaart virus.’ Op naar de volgende bedevaart!”