Vastenaktie 2024

Help de Zimbabwanen aan water, eten en werk

Zoals elk jaar willen wij als parochie Licht van Christus mensen in moeilijkheden helpen in de Vastentijd.

Dit jaar steunt onze parochie samen met andere parochies in de gemeente Utrecht  de allerarmsten in  Zimbabwe rondom de plattelandsgemeenschappen in de districten Bikita en Gutu, in de provincie Masvingo (een deel van het bisdom Masvingo). De boeren in deze provincie zijn voor hun voedsel voorziening en levensonderhoud afhankelijk van kleinschalige landbouw en regenwater. Echter door ernstige klimaatveranderingen hebben vele gemeenschappen te kampen met lange droge periodes, de gewassen verschrompelen, er is hongersnood en een gebrek aan schoon veilig water!

Wat is het doel van dit project?

Waterpunten installeren
Om de toegang tot schoon water te verbeteren voor zowel thuisgebruik als voor het land en de dieren, gaan we vier waterpunten installeren. Er worden putten geboord, die worden voorzien van een pomp die op zonne-energie werkt en er komt bij iedere put ook een grote opslagtank van 5000 liter. Ieder waterpunt kan vijf dorpen – met gemiddeld 20 gezinnen van vier personen – van water voorzien. Een betrouwbare watertoevoer verzekert de gemeenschappen van een goede oogst voor zowel thuisgebruik als om te verkopen. Daardoor verbeteren de voedselzekerheid en de inkomenszekerheid.

Gemeenschappelijke tuinen aanleggen
Bij de vier waterpunten worden ook vier gemeenschappelijke tuinen aangelegd van 50 x 50 meter. De lokale bevolking draagt actief bij aan het project door mee te helpen bij de installatie van de waterpunten en tuinen, door ze te beschermen, bijvoorbeeld tegen wilde dieren, en door lokale kennis, kennis van natuurlijke landbouw en lokale zaden in te brengen voor de moestuinen. De gemeenschappen zullen na de oplevering van de tuinen zelf zorgen voor het onderhoud en de beveiliging. 

Naaigroepen
Om kwetsbare vrouwen en jongeren te ondersteunen bij het verwerven van extra inkomsten worden 20 groepen voorzien van een naaimachine en startmaterialen zodat ze kleding kunnen maken en verkopen, waaronder schooluniformen.

In totaal zullen 1360 vrouwen en meisjes en 500 mannen en jongens bij het project worden betrokken. Indirect zullen naar schatting 5.600 mensen van het project profiteren: 3280 vrouwen en 2320 mannen.

Steun dit project met uw gift. U kunt uw gift overmaken naar: NL09 RABO 0367521059 t.n.v. Parochie Licht van Christus onder vermelding van “Vastenactie 2024”. 

Meer informatie? Lees de folders achterin de kerk. Of kijk op www.vastenactie.nl