Voorbereidingen 1ste Heilige Communie Vleuten in volle gang

In januari is een groep van 26 kinderen in Vleuten begonnen aan de voorbereidingen voor de Eerste Heilige Communie. Onder leiding van pastoraal werker Yuri Saris en met hulp van Marja van Overveld en hun ouders werken deze kinderen toe naar de communieviering die eind mei in de Willibrordkerk zal plaatsvinden. vormsel vleuten plaatje 2016

Zondag 6 maart vond voor de communicanten uit Vleuten de tweede bijeenkomst plaats in Kerkestein. Samen met Yuris Saris bespraken de kinderen na een gezamenlijk gebed met veel enthousiasme waarom namen zo belangrijk zijn. En wat de betekenis is van Gods naam JHWH ook wel ‘Ik zal er zijn’ en de naam van Jezus ‘God redt’ of ‘God helpt’. Yuri vertelde dat God niet alleen arme en zieke mensen helpt, maar ook mensen die ergens spijt van hebben en mensen die God nodig hebben. God helpt ons allemaal maar hoe doet hij dat? God kan helpen door lief te zijn voor elkaar en elkaar te helpen wanneer dat nodig is.

Yuri vertelde de kinderen voordat ze een oefening gingen maken een verhaal over Jezus, die omringd werd door veel mensen die in hem geloofden. Die het prettig vonden wanneer Hij langskwam en er voor ze was. Tijdens de oefening schreven de kinderen in een grote cirkel de naam ‘Jezus’ en de betekenis ‘God redt’. Daarna schreven ze de namen van Jezus zijn familieleden op en de namen van mensen die dicht bij Jezus stonden. Jozef en Maria, Petrus, Judas en de apostelen. Johannes de Doper, de grote neef van Jezus en zijn ouders Zaharias en Elisabeth. Zijn vriendin Maria Magdalena zijn blinde vriend Bartimeus, Lazarus en zijn zus Martha. Daarna schreven de kinderen allemaal hun eigen naam in de cirkel.

Yuri sloot de tweede bijeenkomst af met het verhaal ‘Een nieuwe familie’ en vertelde dat door de doop iedereen in de kring van familie en vrienden van Jezus komt. Een mooie afsluiting na een boeiende bijeenkomst.

Ook de ouders van de communicanten hebben elkaar al twee keer ontmoet. Tijdens de eerste ouderavond hebben we elkaar en elkaars kinderen wat beter leren kennen. Tijdens de tweede ouderavond gingen we wat dieper in op de betekenis van de sacramenten in de katholieke kerk. Ook spraken we over de Eerste Communie als onderdeel van de eucharistie. Het leidde tot een interessant gesprek over geloof en zingeving. Daarna brachten we samen met Yuri een bezoek aan de Willibrordkerk. Bij sommige plekken stonden we wat langer stil, zoals de Mariakapel, het altaar, de doopschelpen en uiteraard de boom met de fotootjes van alle communicanten.

Binnenkort gaan de kinderen op bezoek bij de bakker in de Meern om daar meer te weten te komen over het maken van brood. In de volgende Drieluik zullen we hier kort verslag van doen.

Namens de ouders van de communicanten,
Annemarie van Amerongen
Gabrielle Vredeveld
Marieke Voinson